Om Infoo.se

1993 började Rickard Schoultz på KTHNOC att samla länkar från svenska webbsajter. Katalogen blev mest känd som SUNET-katalogen eftersom det svenska universitetsdatanätet finansierade katalogen under flera år. Sedan 2009 heter katalogen Infoo.se och drivs av Infoo Webbkatalogen Sverige AB.

 

Idag är Infoo en av de största och mest populära webbkatalogerna med över 60 000 länkar till svenska webbresurser och 250 000 sidvisningar i månaden. Katalogen innehåller enbart länkar som granskats av vår redaktion.

Vem ansvarar för innehållet i katalogen?
Statitik från länkdatabasen
 

 


 

Hur är katalogen organiserad?

Katalogen är organiserad som ett hierarkiskt träd av kategorier. Varje kategori kan innehålla länkar till webbsidor på nätet, men också länkar till underkategorier eller andra kategorier i katalogen. Exempelvis har kategorin Nöjen och fritid/Musik referenser till några webbsidor, men även till underkategorier som Nöjen och fritid/Musik/Grupper. Det finns även länkar till kategorier som hör till andra områden. Sidorna är placerade så att innehållet i första hand skall motsvara definitionen av respektive kategori.
 

 


 

Hur byggs katalogen upp och vad får finnas med?

Katalogen byggs upp genom att webbsidor anmäls via ett speciellt webbformulär. Varje anmälan granskas och behandlas av vår redaktion innan informationen förs in i katalogen. Infoo.se förbehåller sig rätten att avgöra vilket material som ska finnas i katalogen och att ändra och stryka i kataloginformationen så att den passar in i katalogens struktur. Katalogen är öppen för länkar till ett mycket brett spektrum av webbsidor. Redaktionen kommer att granska varje sida före införandet och säkerställa att följande villkor är uppfyllda:

 

 • Sidor får inte innehålla uppmaning till brott, pornografi, olaga våldsskildring eller hets mot folkgrupp
 • Sidor får inte vara byggda enbart för sökmotoroptimering, d v s utan eget, relevant innehåll för användare.
 • Sidor får inte heller vara byggda enbart för att generera affiliateintäkter, d v s utan eget, relevant innehåll.
 • Grundregeln är dock: hellre fria än fälla. Infoo.se strävar efter att vara en så komplett webbguide som möjligt över svenska sajter. Möjligheten att rapportera kommer dock alltid finnas för alla sajter i katalogen, så bara för att man en gång blivit godkänd i katalogen betyder det inte att man alltid kommer att förbli godkänd.
 • Varje sida måste ha en tydlig och kontaktbar ansvarig avsändare.

 

Se vidare registreringsprinciper.
 

 


 

Hur anmäls nya webbsidor eller ändringar av registreringar?

Vi har inte resurser att behandla anmälningar via e-post, utan vi hänvisar alltid till våra webbformulär. Ändringar av redan registrerat material ska anmälas via ändringsanmälning (annars kommer anmälan att refuseras eftersom det skulle bli en dubblett i katalogen). Detaljerade anvisningar kommer med anmälningsformuläret.   Se vidare registreringsprinciper.
 

 


 

Hur kontrolleras att länkarna fungerar?

Det viktigaste instrumentet är att användarna bevakar katalogen och anmäler ändringar. Till vår hjälp så har vi ett testprogram som kontrollerar varje länk tre gånger per vecka. Denna kontroll resulterar vid oåtkomlighet dels i ett meddelande till den som har anmält webbsidan, dels plockas länkarna automatiskt bort ifall sidan förblir oåtkomlig. Meddelandet fungerar som en påminnelse om ändringsanmälan eller som en väckarklocka för att åtgärda fel. Mera detaljer finns att läsa på vår sida om kontrollen.
 

 


 

Hur lång tid tar det innan informationen kommer in i katalogen?

Varje anmälan behandlas strikt i ankomstordning (undantag se nedan). Hur lång tid det tar beror på arbetsbelastningen för tillfället och tillgången på personal som kan behandla anmälningar. Väntetiden varierar alltså under året, och kan inte direkt förutsägas. Det går att betala för att få sin anmälan behandlad inom 2 arbetsdagar. Om felräknaren hos en ändringsanmälan är minst 2 så prioriteras denna, som därför behandlas före andra i kön. Hur det ser ut för närvarande kan du utläsa på vår sida om kötid.
 

 


 

Kan en anmälan få förtur?

Ja, du kan välja att få din anmälan expressbehandlad mot en extra kostnad, se Produkter. Din anmälan behandlas då inom 2 arbetsdagar.
 

 


 

Kostar det pengar att vara med i katalogen?

För företag och kommersiella verksamheter tar vi från 1 juni 2010 ut en årsavgift (det kallas Silverabonnemang och kostar 549:- + moms) för att vara med i katalogen (vi tar inte betalt för din länk, utan vi tar ut en årsavgift för att täcka kostnader för vår redaktion som granskar alla länkar, för serverhyra, löpande it-underhåll, utveckling etc).
Som nyanmäld webbplats ingår första årsavgiften (Silverabonnemanget) i granskningsavgiften.
 
För föreningar och privatpersoner är det fortfarande gratis att vara med, årsavgiften gäller endast företag och kommersiella verksamheter.
 
Dock granskas och behandlas även framöver alla anmälningar av vår redaktion, så det kommer inte gå att "köpa in sig" i katalogen om man inte lever upp till eller bryter mot de kvalitetskriterier som gäller för Infoo.se.
 
Parallellt med införandet av en årsavgift för alla företag och kommersiella verksamheter lanseras även ett Guldabonnemang för 1049 kr + moms per år, där man kan lägga till fler länkar och rankas högre i träfflistan. Detta Guldabonnemang kommer inom kort lanseras på registreringssidan.
 
Läs mer om våra årsabonnemang.
 

 


 

Kan man få hjälp med att fylla i anmälningsformuläret till Infoo.se?

Ja, vi har en tjänst som heter Assisterad Expressanmälan som du kan välja mot en extra kostnad, se Produkter. Vi kommer då att kontakta dig och genomföra anmälningen åt dig, din anmälan behandlas sedan inom 2 arbetsdagar.
 

 


 

Hur får man information om anmälan är behandlad?

Om anmälan innehåller en fungerande e-postadress så meddelar vi alltid när anmälan har behandlats. Vi meddelar också i de fall där anmälan har refuserats eller där vi inte har kunnat färdigbehandla anmälan. Om anmälan inte innehåller fungerande e-postadress så kan vi tyvärr inte göra något.
 

 


 

Vad händer med anmälningar som hamnar i "felkön"?

Anmälningar som av någon orsak inte kan färdigbehandlas (till exempel p.g.a. ogiltig URL) kommer att placeras i vår "felkö". Vi skickar då ett meddelande och ger anmälaren chansen att göra rättningar och kompletteringar. Anmälaren måste själv gå in och göra ev. justeringar och reaktivera anmälan för att den åter ska behandlas. Instruktioner meddelas alltid. Utan reaktivering så kommer anmälan att stanna i "felkön". När anmälan är reaktiverad så kommer den att återta sin ursprungliga köplats.
 

 


 

Vem ansvarar för innehållet i katalogen?

Katalogen läggs upp och administreras av Infoo.se som ägs av

 

Infoo Webbkatalogen Sverige AB
Skaraborgsgatan 7, plan 4
118 46 Stockholm

 

Organisationsnummer: 556745-5687
Momsregistreringsnummer: SE556745568701
Bankgiro: 332-5685

 

Vi tar inte ansvar för korrektheten eller sanningshalten i katalogens innehåll. Driftsansvarig för katalogen och dess programvara är Daniel Stolpe (Resilans AB),och ansvarig för redaktionen är Mia Pettersson. Katalogen har skapats av Rickard Schoultz (KTHNOC) med uppmuntran från bland andra Anders Gillner (KTHNOC), Peter Graham (KTH), Ulla Sandberg (KTH) och Hans Wallberg (SUNET).
 

 


 

Får man publicera utskrifter av katalogen?

Det är tillåtet att göra en enstaka skärmdump av katalogen för publicering i annat medium så länge du talar om källan. För övrigt får inte något reproduceras utan tillstånd.
 

 


 

Hur man länkar till katalogen och dess söksida

Det går bra att länka till katalogen och dess söksidor, och att länka till vår logotyp för det ändamålet. I första hand vill vi att länkningarna görs till förstasidorna eller till söksidorna. Vid eventuella ändringar så kommer vi att se till att dessa URL:er fungerar under en lång övergångstid:
Svensk katalogdel: http://infoo.se/
Engelsk katalogdel: http://infoo.se/index-en.html
Svensk söksida:   http://infoo.se/sok.html
Engelsk söksida:  http://infoo.se/search.html

Det går även bra att länka till specifika kategorier, men dessa kan komma att ändras utan förvarning. Generellt gäller att kategorier högt upp är stabilare än långt ned i katalogträdet. Om vi ändrar någon av följande URL:er (eller motsvarande engelsk URL) så kommer vi dock att se till att de gamla fungerar under en övergångsperiod:

/Datorer               http://infoo.se/kat/datorer/
/Evenemang              http://infoo.se/kat/evenemang/
/Hälso- och sjukvård         http://infoo.se/kat/halso-_och_sjukvard/
/Kultur                http://infoo.se/kat/kultur/
/Massmedia              http://infoo.se/kat/massmedia/
/Näringsliv              http://infoo.se/kat/naringsliv/
/Näringsliv/Företag          http://infoo.se/kat/naringsliv/foretag/
/Nöjen och fritid           http://infoo.se/kat/nojen_och_fritid/
/Nöjen och fritid/Sport        http://infoo.se/kat/nojen_och_fritid/sport/
/Offentlig förvaltning        http://infoo.se/kat/offentlig_forvaltning/
/Personliga hemsidor         http://infoo.se/kat/personliga_hemsidor/
/Politik               http://infoo.se/kat/politik/
/Referenser              http://infoo.se/kat/referenser/
/Regional anknytning         http://infoo.se/kat/regional_anknytning/
/Samhälle               http://infoo.se/kat/samhalle/
/Utbildning              http://infoo.se/kat/utbildning/
/Utbildning/Universitet och högskolor http://infoo.se/kat/utbildning/universitet_och_hogskolor/
/Vetenskap              http://infoo.se/kat/vetenskap/
/WAP                 http://infoo.se/kat/wap/

Den som vill göra en egen sökruta kan göra så genom att titta i källkoden, "source", för respektive söksida. Vi reserverar oss dock rätten att när som helst ändra i vårt sökprogram, vilket kan göra en egen sökruta oanvändbar. Vi kommer dock alltid att se till att felen hanteras på ett så "snyggt" sätt som möjligt.

 

 


 

Har ni någon ikon att sätta vid länkar till katalogen?

Vi ser gärna att ni länkar till katalogen. Det underlättar för alla som vill hitta till och använda den. Det går utmärkt att använda vår logotyp under följande förutsättningar:
 1. Du får bara länka till logotypen på vår server. Du får inte kopiera den och länka till den på din server.
 2. Logotypen får bara användas i direkt förbindelse till en länk till vår katalog inklusive våra söksidor, eller vid eget sökfält för sökning i katalogen.
 3. Logotyperna ska i första hand användas så att den svenska står vid länkar till information på svenska, och den engelska vid information på engelska.
  Använd följande URL:
http://infoo.se/images/Infoo_logga_small.gif
 

 


 

Samarbete med Infoo

Vi samarbetar gärna med andra aktörer på nätet kring innehåll, trafik och annonsering.

 

Till och från har vi även bra erbjudanden för alla som finns på Infoo på allt från utbildningar och kurser, till städartiklar, ortopediska produkter för träning och hälsa och dammsugarpåsar. Vill du samarbeta med oss kring bra erbjudanden eller har andra bra idéer kring samarbetsmöjligheter, kontakta oss på: redaktionen@infoo.se
 

 


 

GDPR och integritetspolicy

På Infoo.se (Infoo Webbkatalogen Sverige AB) värnar vi om våra kunders personliga integritet och eftersträvar en hög nivå av dataskydd där vi till exempel aldrig skulle låna ut eller sälja dina personuppgifter till ett annat företag.

 

Vad är GDPR och vad är en personuppgift och behandling av personuppgifter?

 

GDPR (General Data Protection Regulation) är en EU-förordning om hur man får behandla personuppgifter vilket innebär att reglerna kommer att gälla som lag direkt och på samma sätt i alla EU:s medlemsstater från och med 25 maj, 2018. På svenska kallas GDPR för dataskyddsförordningen och ersätter den tidigare personuppgiftslagen (PuL). För enskilda personer innebär GDPR att rättigheterna kring personuppgifter stärks, bland annat ställs strängare krav på företag och organisationer att informera om hur de hanterar enskildas personuppgifter.

 

 

Som personuppgift räknas all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en enskild person som är i livet, till exempel namn, postadress, personnummer och e-postadress. Även bilder och ljudupptagningar på enskilda personer som hanteras digitalt kan vara personuppgifter även om inga namn nämns.

 

Med behandling av personuppgifter menas allt ett företag eller en organisation gör med personuppgifter och exempel på behandling av personuppgifter är insamling, registrering, lagring, bearbetning och spridning.

 

Vem är ansvarig för de personuppgifter Infoo.se (Infoo Webbkatalogen Sverige AB) samlar in?

 

Infoo Webbkatalogen Sverige AB, Skaraborgsgatan 7, 118 46 Stockholm med organisationsnummer 556745-5687 och med e-postadress redaktionen@infoo.se är personuppgiftsansvarig för företagets behandling av personuppgifter.

 

Det är också dessa kontaktuppgifter du använder om du vill kontakta oss kring frågor om vår integritetspolicy, behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill begära ut ett registerutdrag.

 

Laglig grund för vår behandling av dina personuppgifter

 

För att fullgöra avtalet om att synas i Infoo Webbkatalogen samlar vi utöver den information du sänder oss om din webbplats in följande uppgifter: Organisationsnummer (om företag eller kommersiell verksamhet) Postadress till företaget eller den som anmäler webbplatsen till Infoo Webbkatalogen Kontaktupppgifter (till länkens ägare: förnamn, efternamn, e-postadress) Anmälare (endast om annan än ovanstående)

 

Följande hantering av personuppgifter kommer sedan att ske för att fullgöra din beställning: Betalning (beroende på val av betalalternativ kan betalföretaget behöva fler personuppgifter som personnummer vid köp på kredit som fakturabetalning) inklusive adresskontroll och eventuell kreditupplysning

 

Laglig grund: fullgörande av avtalet. Avtal, som i detta fall ett avtal om deltagande och exponering i webbkatalogen, kan utgöra en rättslig grund för att behandla personuppgifter. Det krävs då att behandlingen är nödvändig för att fullgöra ett avtal med den registrerade i detta fall att leverera ert deltagande i Infoo Webbkatalogen.

 

Vilka kan vi komma att dela dina personuppgifter med?

 

I de fall det är nödvändigt för att vi ska kunna erbjuda våra tjänster delar vi dina relevanta (GDPR föreskriver uppgiftsminimering) personuppgifter med företag som är så kallade personuppgiftsbiträden för oss. Ett personuppgiftsbiträde är ett företag som behandlar informationen för vår räkning och enligt våra instruktioner. Vi har personuppgiftsbiträden som hjälper oss med:

 

1) Betallösningar (till exempel Payex).

 

2) IT-tjänster (till exempel Resilans).

 

När dina personuppgifter delas med personuppgiftsbiträden sker det endast för ändamål som är förenliga med de ändamål för vilka vi har samlat in informationen, det vill säga för att kunna uppfylla våra åtaganden enligt avtalet om att synas i webbkatalogen.