Om infoo.se

Välkommen till en av Sveriges allra äldsta webbplatser! Med över 30 år online så vågar i påstå att Infoo.se är en av de främsta veteranerna bland svenska webbsajter med en mycket spännande historia. Sedan 2022 drivs Infoo.se av Leadson AB som fortsätter den fina traditionen med granskning av webbplatser och deras innehåll.

Leadson kommer dessutom att utveckla Infoo med nya guider och mer för att hjälpa dig som söker efter information om produkter och tjänster online. Sedan starten 1993 så har Infoo byggt på noggrann granskning av länkar och innehåll och det kommer vi att hålla fast vid.

Infoo.se – Lite historia

Infoo.se lanserades år 1993 av KTH (Rickard Schoultz på KTHNOC) med arbetsnamnet Webbkatalogen Svenska Webbplatser. Katalogen blev dock snabbt känd som SUNET-katalogen vilket berodde på att det svenska universitetsdatanätet länge finansierade projektet.

År 1993 var det inte så besvärligt att samla alla svenska webbplatser i en katalog. Det fanns ju bara några hundra. Sedan starten har katalogen vuxit med över 40 000 länkar till svenska webbresurser av olika slag.

Det började som en form av sökmotor

KTHs skapelse var i grund och botten en form av sökmotor. Redan 1986 registrerade Björn Eriksen den svenska toppdomänen .se. Han började på KTH år 1988 och det var KTH som skötte registreringen av alla .se-domäner i Sverige fram till 1997.

Rickard Schoultz skapelse som vi alltså kan kalla för Svenska Webbplatser eller SUNET var en av Sveriges första sökmotorer. Det hela gick ut på att man lade till alla existerande webbplatser manuellt efter att ha genomfört en redaktionell granskning.

Faktum är att SUNET lanserades året innan Yahoo och en bra bit innan DMOZ startades år 1998. Några av de första hemsidorna, Kungliga Tekniska Högskolan och Lysator, som registrerades i katalogen finns fortfarande med.

Infoo blir Infoo

År 2009 byttes namnet på katalogen till Infoo.se. Vi fortsätter att vara en otroligt viktig webbresurs för granskad information. Namnet Infoo beskriver väl vad det handlar om. Hos oss finner du info helt enkelt.

Idag är det Leadson AB som står för det redaktionella arbetet med Infoo.se och vi ser fram emot att låta denna klassiska svenska katalog följa med in i framtiden med den typ av information som du behöver!