Vintertid 2022

Vintertid 2022

När börjar vintertid 2022 i Sverige? Vi ställer om till vintertid sista söndagen i oktober och 2022 det innebär att vi ställer tillbaka klockan en timme natten mellan lördagen den 29 oktober och söndagen den 30 oktober - så klockan 03.00 den 30 oktober ställer vi tillbaka klockan en timme och får då en timme längre tid att sova.

Vintertid är egentligen ett något felaktigt begrepp eftersom vintertid egentligen är normaltid och sommartid istället är en anpassning för att bättre kunna nyttja den ljusa delen av dygnet.

I Sverige har vi sommartid mellan sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober. Från början infördes sommartid för att spara ström eftersom sommartiden gav fler ljusa dagstimmar när människor var vakna.

1996 införde Europeiska kommissionen en gemensam standard för alla EU-länder där alla medlemsländer ska ställa om till sommartid och vintertid samtidigt – sista helgen i mars respektive sista helgen i oktober. Men EU-parlamentet har beslutat att den gemensamma sommartiden ska upphöra och varje medlemsland ska besluta om de vill ha ständig sommartid eller ständig normaltid.

Det kan innebära att 2022 blir sista året som vi behöver ställa om våra klockor även om förslaget från EU inte är helt klart.

Vad ska man då tänka på när vår vintertid börjar 30 oktober 2022?

Grundregeln för sommartid och vintertid - eller normaltid - är att du ställer fram klockan på våren (när du också ställer ut dina utemöbler) och att du sätter tillbaka klockan en timme när det är dags för vintertid (och du ställer in dina utemöbler).

På engelska är grundregeln att klockan ställs fram när det är spring och att den faller tillbaka på hösten när det är fall.

Nu för tiden ställer många klockor om sig själva, som till exempel klockan i din mobil, men andra måste du även framöver ställa om manuellt (till exempel i äldre bilar och på köksutrustning som spisar och ugnar).

När du ställer in dina sommarmöbler eller dina bakongmöbler om du bor i lägenhet är det också ett bra tillfälle att ta hand om dina utemöbler och din grill så att de är i bra skick när allt ska fram igen när det är dags för sommartid i mars.

Det viktigaste du kan göra med dina möbler innan du ställer in dem för vintern, för det bästa är att de står under tak och gärna i ett förråd under årets kalla månader, är att: 1. Tvätta av dem ordentligt med ett milt rengöringsmedel så att alger och mögel och annat som fastnat på dina möbler inte får fäste och växer till sig under vintern. 2. Om du inte har rengjort dina möbler på flera år och de är missfärgade kan du behöva använda mögeltvätt. 3. Om du har trämöbler ska du också tänka på att de ska torka ordentligt efter din rengöring innan du ställer undan dem i till exempel ett förråd. Det är bra om förrådet är torrt och svalt och med bra ventilation.

Hur gör du med dynor till dina utemöbler och parasoll? Det är viktigt att du läser noga på dina kläders tvättinstruktioner när du ska göra rent dina trädgårdsdynor. Många dynor är tillverkade i bra material som går att tvätta i maskin eller mild handtvätt. Parasoller i polyester brukar också gå att tvätta av men tänk på att parasollet måste torka innan du ställer undan det för vinterförvaring.

Läs mer om hur du tar hand om dina utemöbler

Läs mer om hur du tar hand om din grill och grillgaller

Publicerad av Redaktionen på infoo.se
Uppdaterad 2024-02-13
Info kommer inom kort.