Om matkassar

Om matkassar

Utbudet av en färdig matkasse

Det blir allt vanligare med att handla en färdig matkasse direkt hem till dörren och det finns olika varianter av både färdigplanerade matkassar såväl som möjligheten att handla helt fritt, som i en vanlig butik.

För de som är intresserade av att slippa middagsplaneringen helt och hållet finns det ett stort utbud av varierande matkassar att välja emellan för att kunna tillgodose olika hushålls kostbehov och levnadssätt.

Olika varianter av matkasse:

  • Barnvänlig: Middagar som är anpassade efter barns favoritsmaker med nyttiga, lättlagade och goda middagar baserat på bra råvaror.

  • Familjekasse: Motsvarar den barnvänliga varianten och innehåller enkla och varierade måltider ofta blandat med favoritrecept tillsammans med nya, goda och lättlagade rätter. En matkasse för alla i familjen där även vissa recept är anpassade för barn att vara med och laga - som en bra familjegemenskap och lära för livet.

  • Kockförberedda middagar: Middagarna är helt kockförberedda och det enda som krävs är ha något att steka eller koka upp maten och att skära en sallad.

  • Ekologisk: Innehåller ekologiska råvaror som är bra för miljön och för de som bedriver jordbruk. Ekologiska produkter produceras på ett för natur och djur hållbart sätt och där det bl.a. finns regler kring etik och tillsatser i jordbruket för att få lov att kalla produkterna för ekologiska.

  • Flexitarian: För de som önskar att äta lite mer vegetarisk mat och lite mindre kött, särskilt rött kött. En populär kosthållning som medverkar till en mer hållbar miljö, jämsides med att vi får i oss tillräckligt med näringsriktig kost.

  • Vegetarisk: Middagar i huvudsak baserat på råvaror från växtriket, d.v.s. utan kött, fågel och fisk. Vanligtvis ändå kombinerat med mejeri- och äggprodukter, lakto-ovo vegetarisk kost.

  • Viktväktarna: En matkasse för ett enkelt och hållbart sätt för att gå ner i vikt med färdigplanerade och väl balanserade middagar, för hela veckan, men där inga råvaror utesluts i kosten.

  • Laktosfri: Samma goda och välplanerade middagar, som finns i olika teman, men som innehåller laktosfria produkter istället.

  • Glutenfri: Väl planerade och näringsriktiga middagar med glutenfria produkter. En matkasse för enkel middagsplanering med att både få hela näringsbehovet tillgodosett tillsammans med anpassade recept.

  • Valbara veckomenyer: Välj utifrån olika recept och få hem en skräddarsydd matkasse med alla ingredienser för samtliga middagar, ofta med valmöjlighet av antal dagar och personer.

  • Handla mat online: Handla samma produkter som i affären på datorn istället och när det passar i tid. Välj sedan att hämta de färdigpackade matkassarna i affären eller beställ leverans hem till dörren. Det finns även en fyndbutik av matvaror där det går att göra bra klipp på mat med lite kortare utgångsdatum, som ett bra miljöval.

  • GI: Middagar baserat innehåll som bygger på råvaror med lågt glykemiskt index, för att ge en lägre och långsam höjning av blodsockret. Kosten innehåller mer d.v.s. fleromättade fetter från t.ex. fisk, avokado och nötter.

  • LCHF: En diet som bygger på att äta mycket fett och proteiner parallellt med att rejält skära ner på kolhydraterna för att uppnå en ketogen eller fettförbrännande effekt.

Publicerad av Redaktionen på infoo.se
Uppdaterad 2024-02-13
Info kommer inom kort.