Inkasso och inkassolagen

Inkasso och inkassolagen

Vad är inkasso? En viktig grundprincip i en ekonomi är att man betalar sina räkningar och andra skulder i överenskommen tid, men ibland händer det i alla fall att skulder, som företag eller privatpersoner innehar, inte blir betalda inom den utsatta tiden.

Då finns inkasso som en möjlighet för den som ska ha pengarna (borgenären), som genom att vidta inkassoåtgärder mot den som ska betala (gäldenären) kan driva in den betalning som inte skett i tid. Borgenären kan själv försöka driva in skulden från gäldenären eller anlita ett ombud, som ett inkassoföretag.

Inkassoåtgärder kan till exempel vara ett kravbrev som skickas till gäldenären, där det står att om denne inte betalar frivilligt kommer borgenären att ansöka hos Kronofogdemyndigheten om betalningsföreläggande eller att borgenären helt enkelt hotar med att säga upp ett avtal eller avbryta en löpande leverans om inte betalning sker.

Vad är inkassolagen? I inkassolagen, som även kan förkortas IkL, finns de bestämmelser som gäller för de företag som bedriver inkassoverksamhet. Inkassoverksamhet ska även bedrivas enligt god inkassosed.

För att bedriva inkassoverksamhet (indrivning av fordringar för annans räkning eller fordringar som har övertagits för indrivning) krävs tillstånd av Datainspektionen.

Inkassolagen innebär bland annat att den som inkassoåtgärderna riktas mot (gäldenären) inte får utsättas för onödiga kostnader eller trakasserier. Du kan läsa mer om vad som är god inkassosed i inkassolagen 5-11 §§,

Det finns även mer om god inkassosed i Datainspektionens praxis i inkassofrågor, samt Datainspektionens allmänna råd "Tillämpning av inkassolagen".

Vad är inkassoföretag? Det finns just nu (december 2019) 188 inkassobolag på listan över företag som har rätt att bedriva inkassoverksamhet med tillstånd av Datainspektionen. Utöver dessa kan företag kan företag bedriva egeninkasso, vilket innebär att de kan driva in sina egna fordringar utan att ta hjälp av ett inkassoföretag.

Det finns ytterligare några fall där företag kan bedriva inkassoverksamhet utan tillstånd från Datainspektionen, till exempel dessa företag istället står under Finansinspektionens tillsyn vilket främst banker, kreditmarknadsbolag och försäkringsbolag kan göra. Ett annat fall är koncerninkasso, där det inte krävs tillstånd för att driva in fordringar som har uppstått inom samma koncern.

Välkända inkassobolag i Sverige är exempelvis Alektum, Arvato, Collector, Intrum, Sergel och Svea.

Vad är inkassokrav? Inkassokrav är ett brev där du uppmanas betala en skuld plus avgifter som påminnelseavgift och inkassoavgift lagt till fakturans totalbelopp. Man kan även säga att det är en faktura med avgifter pålagda som om den inte betalas skickad vidare till kronofogden, det är helt enkelt ett påtryckningsmedel för att få dig som gäldenär att betala.

Skillnaden mellan en betalningspåminnelse och ett inkassokrav är att inkassokravet kommer lämnas vidare för indrivning om det inte betalas i tid - så betala alla korrekta inkassokrav i tid. Skulle du inte kunna betala det inkassokrav du fått och istället vill diskutera en amorteringsplan, kontakta inkassoföretaget via telefon och diskutera vilka möjligheter som finns för en alternativ betalningsplan.

Om du inte betalar ett inkassokrav i tid kan inkassoföretaget (eller företaget om de använder sig av egeninkasso) lämna över ärendet till Kronofogden för indrivning. Då tillkommer även fler avgifter och kostnader. Du riskerar också att få en betalningsanmärkning, som kan göra det svårt för dig att till exempel få kredit i framtiden.

Ifall det inkassokrav du fått inte är korrekt är det viktigt att bestrida inkassokravet inom den tidsfrist som finns specificerad i det brev du fått. Spara en kopia på ditt bestridande av inkassokravet, ifall någonting skulle gå fel med ditt bestridande.

Vad är inkassokostnad? Inkassokostnader är de kostnader som en borgenär får ta ut för sitt arbete med att driva in en obetald skuld.

Vilka kostnader en borgenär får kräva ersättning för från en gäldenär finns reglerat i lagen (1981:739) om ersättning för inkassokostnader. Idag är dessa kostnader följande: 60 kronor för en betalningspåminnelse. 180 kronor för ett inkassokrav. 170 kronor för en avbetalningsplan.

Vad är Kronofogden? Kronofogden är en statlig myndighet som arbetar med skulder. Kronofogden har omkring 2.300 medarbetare och finns på 36 orter i landet, från Haparanda i norr till Malmö i söder. Huvudkontoret finns i Sundbyberg.

Läs mer om Kronofogden

Artikel skriven av redaktionen på Infoo.se i samarbete med Factoringbolag.nu (en informationssajt för bland annat factoring och företagslån som även skriver om inkasso).

Publicerad av Redaktionen på infoo.se
Uppdaterad 2024-02-13
Info kommer inom kort.