Arbetskläder - välj rätt yrkeskläder

Arbetskläder - välj rätt yrkeskläder

Arbetskläder, som arbetsbyxor med funktioner och fickor för alla behov och varselkläder som gör att du syns direkt i farliga miljöer, är en viktig del för allt från hantverkare till personal inom industri och transport.

Köpa arbetskläder - vad ska du tänka på?

 1. Börja med att fundera på i vilken miljö du kommer arbeta och vilka speciella behov du har, till exempel yrkeskläder som ska skydda mot öppen eld, kemikalier eller som motverkar risk för antändning om du arbetar med andra brandfarliga material.
 2. Fundera sedan på vilket material du föredrar. Vad är viktigast: snygga arbetskläder i jeansmaterial eller canvas, material som andas och effektivt transporterar bort fukt, material med stötdämpande effekter eller kanske vattentäta kläder som håller dig torr när du arbetar utomlands.
 3. Vilken passform och vilka speciella behov passar dig och din yrkesutövning? Stretch? Målarbyxor i vit färg? Knäskydd, som du kan byta över tid? Arbetsshorts med de fickor du behöver när du arbetar i varma miljöer?
 4. Söker du arbetskläder för herr eller dam eller kanske till och med för barn?
 5. Ska du jobba inomhus eller utomhus eller både inomhus och utomhus?
 6. Har du speciella behov på grund av ditt yrke, som golvläggare, fastighetsskötare, murare eller målare?

När du är klar med din lista över krav och önskemål, glöm inte att även tänka på att köpa hållbara arbetskläder. Välj en leverantör som har hållbara processer och material och som även har goda arbetsförhållanden.

Vill du veta mer om lagstiftningen kring arbetskläder och arbetsredskap så kan du läsa mer på Skatteverket.se.

Lycka till med att hitta rätt arbetskläder till din personal - det kan göra deras vardag mer bekväm och säker, men även mer effektiv!

Vi avslutar med en snabb ordlista för dig som tycker att det finns många begrepp kring hantverkskläder.

 • Arbetskläder flamsäkra - yrkeskläder som skall skydda mot brännskador.
 • Arbetskläder klass 3 - den högsta varselklassen där den totala fluorescerande ytan ska vara minst 0,8 m² och reflex 0,2m².
 • Arbetskläder varsel - varselkläder är tillverkade av färgat tyg som gula, orange eller röda arbetskläder som används när du arbetar vägarbete, på- och avlastning på flygplatser eller andra situationer där du måste synas både dag och natt.
 • Ljusbågstestade arbetskläder - ljusbåge är en kraftig elektrisk urladdning genom luft och att skydda sig mot ljusbåge handlar om att skydda sig mot energi.
 • Pirat arbetsbyxor - trekvartsbyxor för hantverkare.

Källa: Denna artikel är delvis baserad på innehåll från Snickers Workwear, ett svensk innovativt företag som tar fram smarta och säkra arbetskläder som arbetsbyxor och slitstarka arbetsjackor.

Publicerad av Redaktionen på infoo.se
Uppdaterad 2024-02-13
Info kommer inom kort.